Dátum: 2024 április 18. (csütörtök) | Andrea, Ilma

hírek

Újra A-csoporban a magyar női curling csapat

Szenzációs mérkőzéseket és nagy sikert hozott a magyar curlingsport életében a csütörtöki nap. A svájci Champéryben zajló Európa-bajnokság B-csoportjában korán kellett kelnie a tavaly vegyes páros vb-t nyerő Palancsa Dorottya vezette női csapatunknak. A csoportkörben elszenvedett négy vereség után az alapszakaszt holtversenyes negyedik helyen fejezték be a mieink, így ún tie-breaker találkozót játszottak az azonos mérleggel záró törökök ellen. A csoportkörben 2-7-es hátrányról sikerült fordítani a török csapat ellen, most ennél szerencsére simább volt a mérkőzés. A magyar csapat a nyolcadik és a kilencedik endben is lopott (nem befejezőként írt pontot), így végül 6-2-es sikerrel jutott be a B-csoport rájátszásába.

Itt az olaszok ellen remekül kezdtek a mieink, hiszen rögtön az első két endet ellopták és ezt követően remekül gazdálkodtak az előnnyel. Mivel a hetedik és a nyolcadik endben is ellopták ellenfelüktől a játékrészt, végül simán 11-3-ra nyerték meg a találkozót. Este aztán egy fárasztó napot követően jött a feljutásról döntő találkozó Ausztria ellen. A csapatok váltott vezetéssel haladtak és a hetedik endben az osztrákok loptak egyet, így 6-5-ös vezetésüknél nehéz helyzetbe kerültek a mieink. A nyolcadik endben egyenlített a magyar csapat, majd a tizedikben ismét sikerült lopni, így hatalmas bravúrral, egy nap alatt három sorsdöntő meccset megnyerve tudtak lányaink bejutni a B-csoport döntőjébe. Ami egyben azt is jelenti, hogy a magyar csapat ismét feljutott az A-csoportba. Érdekesség, hogy a csoportkörben a mieink mind az olaszok (1-10), mind pedig az osztrákok (5-7) ellen vereséget szenvedett, ezekért a vereségekért pedig a lehető legjobbkor sikerült visszavágni.

A siker értékét növeli, hogy a rendkívül fiatal csapat tagjai az első Európa-bajnokságukon indultak csupán. A B-csoport pénteki döntőjében a Sándor Nikolett, Kalocsai Vera, Miklai Henrietta, Palancsa Dorottya, Nagy Tímea (edző: Palancsa Zoltán) összeállítású magyar csapat (“civilben” az UTE Bálnák együttese) a Kristin Skaslien által vezetett Norvégiával találkozik. A párharc győztese megnyeri a B-csoportot és elnyeri a jogot, hogy ki-ki mérkőzésen az A-csoport nyolcadik helyezettjével (az ún. World Challenge Game-n), Észtországgal játszhat a jövő évi világbajnoki szereplésért is. Utóbbira a magyar curling történetében még nem volt példa. Korábban egyszer (2011) sikerült a feljutás a magyar curlingeseknek, akkor mindkét csapatunk az A-csoportba jutott.

Most a magyar férfiak (Hall Krisztián, Ézsöl Gábor, Belleli Lajos, Nyitrai József, Fóti Balázs) is hasonló utat járhattak volna be, a tie-breakeren ők Ausztria ellen nyertek (6-2), ezt követően a rájátszásban viszont kikaptak Hollandiától (7-9), így pénteken a B-csoport bronzérméért játszhatnak majd – a feljutás nekik most nem sikerült.

(forrás: hosszabbitas.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41